Harm reduction

Harm reduction je jedním z přístupů k problematice užívání návykových látek, který se zaměřuje na snižování či minimalizaci rizik u osob, které v současnosti drogy užívají a nejsou motivováni k tomu, aby užívání zanechali. Harm reduction se snaží minimalizovat, omezit či zmírnit riziko život a zdraví ohrožujících infekce, které se šíří sdílením injekčního náčiní při nitrožilní aplikaci drog a nechráněným pohlavním stykem, jako je AIDS a hepatitidy B a C, riziko dalších tělesných komplikací, dlouhodobého působení vysokých dávek, předávkování, sociálního debaklu a ztráty lidské důstojnosti.
Mezi nejznámější postupy používané harm reduction patří výměna použitého injekčního náčiní za sterilní, poskytování informací (o možnostech léčby či jiné odborné pomoci), kontaktní (situační) poradenství a edukace o rizicích. Důležité je i zaměření na bezpečný sex včetně distribuce kondomů.

Neber drogy! ..., když už je chceš brát, tak je šňupej, nemůžeš-li je šňupat, tak je kuř, nemůžeš-li je kouřit a musíš si je aplikovat injekčně, tak to dělej bezpečněji, nemůžeš-li to dělat bezpečněji, tak... neber drogy!

Zásady bezpečnějšího braní
Příbalová informace k balíčku HR materiálu

Komiks o "céčku"
Hugo, muž s mluvícími játry